Jak vidí miminko

Jak vidí miminko?

Je úžasné, jak moc se život miminka změní během několika krátkých týdnů. V děloze se dítě neustále vyvíjí a roste, ale je zcela závislé na své mamince. Po porodu stále roste a vyvíjí se, ale nyní je schopno vnímat a vidět svět kolem sebe. Zrak miminka je po porodu velmi málo vyvinutý, nemělo totiž v bříšku dostatek podnětů, ale po narození se neustále zlepšuje. Zajímavostí je, že oči novorozence jsou obvykle tmavě modré, ale to se může časem změnit. Ihned po narození jsou miminka velmi citlivá na ostré světlo a jejich zorničky jsou velmi malé, aby do oka vpustily opravdu jen málo světla.

Postupem času, jak se sítnice oka vyvíjí, zorničky se rozšiřují. V mozku dochází k prudkému vývoji mezibuněčných spojů. Zpočátku vidí černobíle, velmi rozmazaně a nejvíce vnímají vysoce kontrastní předměty a vzory. Proto miminka tak často hledí do oken, na stíny a stromy. V tomto období je možné podpořit rozvoj mozku kontrastními kartičkami a hračkami. Mozek je naprogramován tak, aby nejvíce vnímal pohyb a opakující se vzorce. Proto je dobré s hračkami pohybovat a vybírat takové, na nichž je opakující se vzor. 

Jak vidí miminko v 1. měsíci?

Jak miminko roste, jeho zrak se dále vyvíjí. Děti se rodí krátkozraká, což znamená, že vidí věci blízko sebe, ale ne do dálky. Je to proto, že zaostřovací schopnost oka se musí teprve vyvinout. Ve věku jednoho měsíce bude vaše dítě schopno jasněji vidět předměty vzdálené asi 20 - 40 centimetrů. To je přibližně stejná vzdálenost, v jaké je Váš obličej od dítěte, když jej držíte v náručí. 

7

 

Jak vidí miminko v 2. měsíci?

Miminko se učí zaostřovat na vzdálenější předměty. Je také už schopno sledovat očima pohybující se předměty a dokáže reagovat úsměvem. Vnímá obrysy předmětů, pokud jsou u něj blízko. 

18

 

Jak vidí miminko ve 3. měsíci?

Vaše miminko už udělalo obrovský pokrok a dokáže vidět předměty na vzdálenost téměř 2 metrů. Dokáže záměrně střídat pohled z jedné hračky na druhou. Na jeho sítnici dozrávají světlocitlivé buňky - čípky - a miminko začíná vnímat barvy.

21

 

Jak vidí miminko ve 4. měsíci?

Rapidně se zlepšuje jeho vnímání světla a barev, dokáže koordinovat zrak s pohybem ruky, což mu umožňuje cíleně uchopovat předměty. Stále preferuje pohled do obličeje. Mezi lidskými tvářemi začíná rozpoznávat ty, které mu jsou blízké. 

20

 

Jak vidí miminko v 5. měsíci?

Stále se zlepšuje jeho koordinace zraku a pohybu rukou a nohou. Miminka na hračky rády sahají, ale je vhodné nechat je do nich i kopat nožičkami. Oči se nyní umí pohybovat nezávisle na pohybu jejich hlavy. Dokáží také sledovat směr pohledu dospělého.

24

 

Jak vidí miminko 6.-12.měsíců?

Oko miminka je již schopno plynuleji vnímat další barvy a je vhodné zařadit mezi černobílé hračky i ty barevnější. Uchopené hračky si prohlíží ze všech stran, rádo je zkoumá i ústy, zajímají ho nejrůznější šňůrky a cedulky. Také začíná zkoumat fyziku a s hračkami třese, bouchá a hází je za zem. Rádo objevuje nové struktury a povrchy. To vše mu rozvíjí neuronové spoje v mozku. Až kolem 9. měsíce lze definitivně určit barvu očí. Teprve kolem oslavy 1. roku, vidí dítě podobně ostře jako dospělí, jeho zrak se však stále vyvíjí a to až do věku přibližně 4 let.

2_2

 

Existuje mnoho věcí, které můžete udělat, abyste pomohli vývoji zraku a mozku Vašeho dítěte. Zde je několik tipů:

- Pohybujte kontrastními hračkami ve směru k miminku a od něj - trénuje tím ostření.

- Dejte miminku dodatek příležitosti dívat se na obličeje. 

- Podporujte dítě ve sledování pohybujících se předmětů očima.

- Pověste černobílé hračky na hrazdičku nebo ve výšce očí, aby se na ně dítě mohlo dívat.

- Často svému dítěti čtěte, povídejte říkanky a básničky.

26