Bonding po porodu

O vzniku citové vazby

Porodit miminko je jeden z nejsilnějších zážitků, které může člověk prožít. S mateřstvím je spojeno tolik emocí a tolik věcí, které se musíte naučit. Jednou z nejdůležitějších věcí po narození miminka je navázat s ním pouto. Věnovat čas sbližování s novým uzlíčkem radosti vám pomůže vytvořit si k dítěti silné pouto a pomůže mu cítit se milované a v bezpečí. Existuje mnoho způsobů, jak se s miminkem sblížit. Někteří rodiče rádi tráví spoustu času mazlením, jiní na své dítě rádi mluví nebo mu zpívají. Neexistuje žádný správný nebo špatný způsob, jak se s miminkem sblížit - dělejte to, co vám připadá přirozené. Skvělým způsobem, jak se s miminkem sblížit, je trávit čas kůží na kůži. To znamená, že držíte své dítě blízko u sebe, bez oblečení mezi vámi. Můžete to dělat po krmení, při výměně plenek nebo kdykoli máte pár minut času. Skvělým způsobem navázání vazby je také mluvení na dítě. Povídejte si o tom, co děláte, jak probíhá váš den, nebo si dokonce společně zazpívejte dětské říkanky. Vaše dítě možná ještě nerozumí vašim slovům, ale bude milovat zvuk vašeho hlasu. Na závěr nezapomeňte, že navázání vztahu s miminkem vyžaduje čas. Není to něco, co se stane ze dne na den - je to postupný proces, který se odehrává během několika prvních let.

23

 Bonding po porodu 

Věděli jste o miminku 9 měsíců v bříšku, poslední týdny už se na něj nedalo nemyslet, ale pořád jste nevěděli, jak vypadá a jak je veliké. První minuty po porodu jsou kouzelným obdobím pro sblížení s miminkem. Výzkum ukázal, že to, co se děje během prvních 60 minut života dítěte, které se často označují jako bonding, může maximalizovat vazbu mezi matkou a dítětem. Je velmi prospěšný a rozhodující i pro vztah mezi maminkou a dítětem v dalších letech. Je důležité ji využít pro stabilizaci novorozence po tak velké změně, jako je přechod z dělohy maminky na svět.
V minulosti bylo navázání pouta s miminkem často upozaděno před lékařskými zákroky. Novopečené maminky sledovaly, jak jsou jejich děti předávány sestře k vyšetření, čištění a dalším procedurám. Po všem tom čekání si novopečení rodiče konečně mohli pochovat své dítě. Zdravotníci nyní vědí, že existuje lepší způsob, jak strávit prvních 60 minut života. Pokud to zdravotní stav dovoluje a porod proběhl v pořádku, mělo by se miminko okamžitě přiložit na nahý hrudník maminky. Mnoho porodnic nyní nabádá rodiče, aby počkali alespoň hodinu, než miminko představí rodině, přátelům a rozposílají fotky a videa. Místo toho povzbuzují maminku a miminko, aby zůstali spolu, a pokud je to možné, soustředí se na to, aby novorozenec měl možnost kojení. Kontakt kůže na kůži a sání dítěte z prsu přináší výhody mamince i dítěti. Miminku pomáhá při termoregulaci a stabilizaci hladiny cukru v krvi. Mamince pak pomáhá produkovat hormony, které jí spouští kojení a podporují tvorbu mléka, a také snižují stres, úzkost a depresi. U kojenců, kteří prožili bonding po porodu, pozorujeme méně pláče a vztekání. Výzkumy ukazují, že u těchto kojenců se také zlepšuje kvalita spánku, růst a míra kojení. 

bonding

Jak se na bonding po porodu připravit?

Informujte se v porodnici, ve které máte v plánu rodit, zda po porodu poskytují deku na bonding. Ta by měla být příjemná, z přírodního materiálu a s certifikátem o bezpečnosti pro styk s miminky. Pokud ji ve Vaší porodnici neposkytují, můžete si zakoupit třeba u nás. Má červenou barvu, která svým odstínem připomíná miminku prostředí v bříšku a uklidňuje ho. Je ušita z mušelínu, což je jedna nejjemnějších forem přírodních tkanin s jednoduchou otevřenou vazbou, díky níž je prodyšná a příjemná na tělo. Po porodu má deka další všestranné využití, je skvělá jako dečka do kočárku, do dětské postýlky, ale i jako osuška nebo deka na hraní. 

 bonding